Home Goedkope weekendjes weg in Nederland 15 tips voor een goedkoop weekendje Amsterdam

15 tips voor een goedkoop weekendje Amsterdam

door 0huse
Amsterdam, Nederland

De Nederlandse hoofdstad staat bekend als één van de duurdere steden, maar met onderstaande tips moet het zeker lukken om zonder financieel schuldgevoel te genieten van een goedkoop weekendje Amsterdam!

1. Goedkoop transport: bus of trein naar Amsterdam

Flixbus
Flixbus

Amsterdam is niet alleen beroemd door haar vele tulpen en grachtengordels, maar jammer genoeg ook van hoge parkeertarief. Geen zin om een groot deel van je budget te besteden aan een staanplaats voor je voertuig? Dan is het zeker de moeite om de andere transportmogelijkheden te bekijken.

 

Zo is er vanuit België en Nederland al een Flixbus die je vanaf € 3,99 naar de Nederlandse hoofdstad brengt. Geen busfan? Niet erg, want vanaf € 21 heb je al een reguliere (gewone) trein naar Amsterdam. Je kan ook overwegen om voor de snellere Thalys te kiezen. Een enkele reis heb je vanaf € 29.

2. Gratis parkeren nabij Amsterdam

Gratis parking nabij Amsterdam
Gratis parking nabij Amsterdam

Voor degenen die onafscheidelijk van hun auto blijven, is er gelukkig goed nieuws. Binnen de Ring kan je gratis je wagen kwijt in Amsterdam-Oost, bij het sportpark Middenmeer. Je mag er maximum 4 uur parkeren. Vervolgens kan je daar tramlijn 9 nemen die je op een halfuur tijd op de Dam brengt.

 

Ook buiten de Ring zijn er heel wat mogelijkheden om je voertuig aan een voordelig tarief te parkeren. Zo zijn er gemakkelijk parkeerplaatsen te scoren in de stadsdelen Nieuw-West en Zuid-Oost. Met een blauwe parkeerschijf heb je ook de mogelijkheid om je kosteloos te parkeren in Amsterdam-Noord. Handig om te weten is dat je op zondag, met uitzondering van enkele plaatsen, sowieso gratis kan parkeren in Amsterdam!

3. Bespaar geld op verblijf: boek een hoteldeal of airbnb

Weekendesk – hoteldeal Amsterdam vanaf € 34 p.p.
Weekendesk – hoteldeal Amsterdam vanaf € 34 p.p.

Wanneer je een slaapplaats boekt via reguliere boekingssites (zoals Booking.com) of via het hotel zelf, krijg je niet altijd een even aantrekkelijke prijs.  Wanneer je de websites van WeekendeskHotelSpecials en Hotels.nl verkent, is die kans veel groter. Dat komt omdat deze spelers een groot aantal kamers opkopen zodat ze de consument vervolgens een zacht prijsje kunnen aanbieden.

 

Om het jou gemakkelijk te maken, stelden we een lijst op met allerlei hoteldealssites. Vergeet niet dat je ook altijd een kamer of studio kan huren via een particulier op Airbnb. Bekijk zeker de actieve kortingscodes van Airbnb alvorens je een boeking maakt!

4. Betaal je niet blauw aan eten & drinken

Vegan JunkFood Bar in Amsterdam
Vegan JunkFood Bar in Amsterdam

Het kan moeilijk kiezen zijn uit de talrijke hippe en gezellige eetplaatsen die Amsterdam bezit. Toch zijn er enkele aanraders en wees gerust: je betaalt je er heus niet blauw.

 

Spring eens binnen bij Spaghetteria. Hier krijg je voor een zeer schappelijke prijs de meest verse pasta die met een oud-Italiaanse techniek bereid wordt. Dat de veganistische keuken helemaal niet saai en duur hoeft te zijn, bewijst de Vegan Junk Food Bar. Met verschillende vestigingen verspreid over heel Amsterdam, heb je dus altijd een vegan hamburger in de buurt.

 

Ook een bezoek aan Goodies mag niet ontbreken. Hier is elk gerecht op het menu vers, biologisch en aangepast aan het seizoen. Voor de prijs van acht euro heb je er al een hoofdgerecht!

5. Neem het openbaar vervoer

Openbaar vervoer in Amsterdam
Openbaar vervoer in Amsterdam

Casual met tram, metro en bus

Je bent heelhuids en zonder veel reiskosten in Amsterdam geraakt? Gelukkig!
Al wandelend en fietsend kan je de stad gaan verkennen, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor de bus, tram en metro. De meeste plaatsen zijn via het openbaar vervoer namelijk gemakkelijk te bereiken.

 

Je kan bij de GVB (openbaarvervoerbedrijf in Amsterdam) een dag- of meerdagenkaart aanschaffen waarmee je onbeperkt doorheen de stad reist. Voor één dag komt dat neer op €8. Er zijn ook ander formules beschikbaar, zoals de 7-dagenkaart die je voor een bedrag van €36,50 bemachtigen kan.

I amsterdam City Card

Het kan ook interessant zijn om een I amsterdam City Card aan te schaffen. Hiermee kan je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer van de GVB in de Nederlandse hoofdstad. Daarbovenop krijg je ook nog eens gratis toegang tot meer dan dertig musea en verschillende attracties. Bij andere bezienswaardigheden krijg je met dit abonnement een fikse korting! Een I amsterdam City Card heb je voor € 60 per dag, € 80 voor 2 dagen en € 95 voor 3 dagen.

6. Geniet van mooie wandel- & fietsroutes

Fietsen in Amsterdam
Fietsen in Amsterdam

Amsterdam heeft heel wat fiets-en wandelroutes waardoor je de stad op een aangename én sportieve manier kan leren kennen. Je kan al een fiets huren voor € 5,85 per dag!

 

Geen idee welke route je moet nemen? Neem dan zeker eens een kijkje op Routeyou. Daar vind je een uitgestippelde fietstocht die je door de mooiste straten van Amsterdam loodst. Wanneer je liever afwijkt van de gebaande paden, kan je nog altijd kiezen voor de fietstocht van Your Little Black Book. Met dit traject ga je van Amsterdam-Oost naar Amsterdam-Zuid.

7. Gratis toegang tot het grootste dakterras van Amsterdam

Science Museum NEMO met gratis toegang tot het dakterras

Het Science Museum NEMO is een echt walhalla voor de allerkleinsten, maar ook voor volwassen is dit museum het bezoeken waard. Met de I amsterdam citycard kom je hier gratis binnen.

 

Bovenop het museumgebouw vind je namelijk het grootste dakterras van Amsterdam! Een groot voordeel is dat je geen museumkaartje hoeft te kopen om deze plek te bereiken; het terras is voor iedereen gratis toegankelijk. Sportievelingen kunnen eerst de 120 traptreden trotseren om vervolgens te kunnen genieten van het onovertroffen uitzicht over de stad. Degenen met zwakke benen nemen best de lift.

8. Gratis rondvaart met de veerboot

Veerpont over het IJ in Amsterdam
Veerpont over het IJ in Amsterdam

9. Neem de budgetvriendelijke tourtram (lijn 2)

Het magazine National Geographic heeft de Amsterdamse tramlijn 2 uitgeroepen tot één van de prachtigste tramritten ter wereld. Het traject met deze tram brengt je vanaf het Centraal Station langs de vele toeristische hoogtepunten die de Nederlandse hoofdstad rijk is. Op het parcours passeer je bijvoorbeeld het Vondelpark, het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum, het Paleis op de Dam, de bloemenmarkt en talrijke monumentale gebouwen. Tijdens deze tramrit kan je met je eigen ogen zien wat Amsterdam net zo schitterend maakt.

 

Voor amper 3 euro pik je alle highlights van de stad mee (of gratis indien je beschikt over een dagkaart voor het openbaar vervoer in Amsterdam).

10. Talrijke kosteloze musea in Amsterdam

Eye filmmuseum in Amsterdam
Eye filmmuseum in Amsterdam

Wist je dat Amsterdam een heel scala aan gratis musea heeft? Zo heb je je portefeuille niet nodig wanneer je de schatkamer van het Stadsarchief van Amsterdam bezoeken wil. Deze must see werd door The Guardian trouwens uitgeroepen tot één van de beste gratis museumonderdelen wereldwijd! Ben je een fan van mode? Dan is het interactieve museum Fashion For Good echt iets voor jou. Het museum is dagelijks geopend en gratis te bezichtigen.

 

Filmliefhebbers zullen zich thuis voelen in het Eye filmmuseum. Daar kun je elke dag de uitgebreide filmcollectie gaan bewonderen. Tegelijkertijd wordt je sowieso van je sokken geblazen door het architecturaal prachtige gebouw waar het museum in huist.

11. Begijnhof: verborgen pareltje in het centrum van de stad

Even genoeg van de stadsdrukte? Laat je door de sereniteit en stilte omhullen die je overvalt wanneer je het Begijnhof bezoekt. Het hofje ligt verborgen achter een onopvallende deur nabij het drukke Spuiplein, pal in het centrum van de stad. Hier vind je ook één van de twee oudste overgebleven huizen van Amsterdam terug, volledig opgebouwd uit hout. Vergeet zeker geen blik te werpen op de bijzondere kapel die er staat. Je zal goed moeten zoeken want deze ligt goed verscholen achter de gevels van de woonhuizen.

 

Het Begijnhof is dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur geopend voor het publiek en de toegang is volledig gratis.

12. Free walking tours: gratis rondleiding doorheen de Nederlandse hoofdstad

Free walking tour in Amsterdam
Free walking tour in Amsterdam

13. Elke woensdag een gratis lunchconcert

Gratis lunchconcert in Amsterdam

Muzikaal aangelegd? Dan is het prachtige Concertgebouw nabij het Museumplein echt iets voor jou! Naast de fraaie architectuur, kan je ook elke woensdagmiddag om 12u30 genieten van een gratis concert. Het aanbod is erg gevarieerd. Klassiek, romantisch of hedendaags: iedereen komt er aan zijn trekken. Handig om te weten is dat de Lunchconcerten steeds een week op voorhand worden bekendgemaakt op de website.

14. Gratis evenementen en festivals doorheen het jaar

Koningsdag (27 april) in Amsterdam

Geregeld worden er in Amsterdam tal van gratis evenementen georganiseerd. De stad kent een rijk festivalseizoen, dat begint in april en eindigt rond januari. Snuif gratis en voor niks de sfeer op tijdens de talrijke straatfestivals zoals het Grachtenfestival, de Gay Pride en Koningsdag.

 

Daarnaast kan je van mei tot september ook terecht in het Vondelpark, waar je kan genieten van gratis openluchttheater. Dans, muziek en cabaret: voor ieder wat wils! De programmatie is terug te vinden op de officiële website van het evenement.

15. Gratis Tulpenpluk in januari

Degenen die het derde weekend van januari in Amsterdam doorbrengen, hebben de kans om de Nationale Tulpendag bij te wonen. Je krijgt dan de mogelijkheid om gratis en voor niks meer dan 200 000 tulpen te plukken in een reusachtige tuin op de Dam. Een vleugje lente in hartje winter! Ook in veel Amsterdamse bloemenzaken zijn er rond deze tijd veel tulpenacties- en activiteiten.

 

Tip: Wil je wachtrijen aan de kassa vermijden? Dan kan je best online je toegangstickets kopen voor bezienswaardigheden/tours in Amsterdam.

Andere goedkope weekendjes weg