Home Goedkope weekendjes weg in BelgiëBelgische steden Goedkoop weekendje weg in Brugge: 8 low budget tips

Goedkoop weekendje weg in Brugge: 8 low budget tips

door 0huse
Tips voor een goedkoop weekendje weg in Brugge

Een goedkoop weekendje weg in Brugge? Deze West-Vlaamse stad is met haar historisch centrum vol kanaaltjes en schattige kronkelstraatjes een stad met een sprookjesachtig karakter. De ideale plek om eens een weekendje uit te blazen en je te laten betoveren. Met onderstaande tips hou je het ook nog eens low budget!

1. Prachtig stadspark nabij Brugge station: Minnewaterpark

Minnewaterpark in Brugge
Minnewaterpark in Brugge

Ten zuiden van de Brugse historische binnenstad vind je het Minnewaterpark. Ooit was dit de tuin van een statig landhuis. Dit prachtige stadspark is één van de eerste plekken die je ziet wanneer je vanaf het treinstation naar het centrum wandelt. Het is de ideale locatie voor een uitgebreide picknick of om even uit te rusten op een bankje onder de vele treurwilgen. Het uitzicht op de indrukwekkende wachttoren die er staat krijg je er bovenop. Het feeërieke aura van deze omgeving wordt verder bepaald door de vele grachten waar het Minnewater doorheen stroomt.

Je zal ook merken dat deze plek wordt bewoond door talrijke zwanen. Dit sierlijke dier wordt beschouwd als één van de typische symbolen van de stad. Je komt vanzelf de Minnewaterbrug tegen terwijl je gezellig in dit park rondkuiert. Een oeroude legende zegt dat jij en je geliefde de eeuwige liefde zullen kennen wanneer jullie hier samen over lopen. Je weet wat je te doen staat! Het park is 24 uur op 24 uur geopend en de toegang is uiteraard volledig gratis.

2. Het laatst bewaarde begijnhof van Brugge: Begijnhof Ten Wijngaerde

Uitstap Begijnhof Ten Wijngaerde in Brugge
Begijnhof Ten Wijngaerde in Brugge

Op een boogscheut van het Minnewaterpark, tref je het begijnhof Ten Wijngaerde aan. Dit is het laatste bewaarde begijnhof van Brugge en bestaat uit een verzameling van een dertigtal klassieke huisjes met witgeschilderde gevels. Deze schattige gebouwen bevinden zich in het midden van een prachtige kloostertuin vol met wondermooie bloemen en talrijke bomen.

Bovendien staat er een begijnhofkerk met gotische en barokke accenten die je trouwens gratis bezoeken kan. Dit begijnhof heeft al heel wat schilders geïnspireerd tot het maken van echte meesterwerken! Vandaag wonen er geen begijntjes meer maar wel een paar Benedictijnse nonnentjes en een groep alleenstaande Brugse vrouwen. Eén van de huisjes, ‘Het Begijnhuisje’, doet dienst als museum en kan je voor € 2 bezoeken. Binnen krijg je een accuraat beeld hoe het dagelijkse leven er in de 17e eeuw uitzag.  Het begijnhof is heel het jaar door geopend.  Buiten Het Begijnhuisje om is de toegang helemaal gratis!

3. Ontdek de Breydelstad onder het maanlicht: Free Night Walking Tour

Night Walking Tour in Brugge
Night Walking Tour in Brugge

Waarom eens geen stadstour tijdens het vallen van de avond? Deelnemers van de Night Walking Tour in Brugge zijn steeds vol lof over deze belevenis. Concreet word je tijdens een dik anderhalf uur door een ervaren en enthousiaste gids rondgeleid. Je zal in een groepje van maximaal 6 personen de bekende toeristische paden verlaten want de gids zal je meevoeren naar vele verborgen pareltjes en troeven die de Breydelstad rijk is.

Onderweg word je overladen met vele historische verhalen, mythes en legendes over Brugge waar maar weinig mensen van op de hoogte zijn. En dat alles onder het geheimzinnige maanlicht in een prachtig  decor! Op het einde van de rit wordt steeds halt gehouden in The Bauhaus, een gezellige lokale pub. Daar krijg je een gratis biertje, uiteraard van Belgische bodem, en kan je even bijkomen van deze memorabele ervaring.

Omdat het hier om een free walking tour gaat, hoef je niks te betalen maar is het wel gebruikelijk om de gids een fooi te geven. De rondleiding wordt in het Engels gedaan en je dient online een plaatsje te reserveren.

4. Een adembenemd uitzicht over de Brugse binnenstad: het Belfort

Belfort van Brugge vlakbij de Grote Markt
Belfort van Brugge vlakbij de Grote Markt

Het Belfort van Brugge bevindt zich op de Grote Markt in het hartje van het stadscentrum. Dit indrukwekkende bouwwerk heeft een plaatsje op de UNESCO erfgoedlijst. De toren van  het Belfort dateert uit de 15e eeuw en is 83 meter hoog. Wanneer je goed kijkt zal je zien dat hij een beetje scheef staat!

De trap met 366 treden voert je helemaal naar boven waar je een adembenemend uitzicht hebt op de schilderachtige Brugse binnenstad. Hoe hoger je gaat, hoe steiler en smaller de trap wordt. Onderweg kan je wel even op de tweede verdieping pauzeren om de schatkamer te bezichtigen. Hier werden in de middeleeuwen waardevolle eigendommen van de stad  bewaard. Een verdieping hoger tref je dan weer een impressionant uurwerkmechanisme aan en ook de beiaard die maar liefst 47 klokken telt. In de zomer kun je hier trouwens vaak genieten van bijzondere beiaardconcerten! Het Belfort is elke dag geopend en een toegangskaartje voor de beklimming en de publieke ruimtes kost je € 10.

5. Binnentuin in het Brugse stadscentrum: het Arentshof en de Bonifaciusbrug

Arentshof in Brugge nabij de Bonifaciusbrug
Arentshof in Brugge nabij de Bonifaciusbrug

Het Arentshof is een rustige binnentuin pal in het Brugse stadscentrum. Deze open ruimte wordt omgeven door prachtige gebouwen, schattige bankjes en hoge bomen en bevindt zich langs de Brugse reien. Op deze wateren zie je de hele dag vele rondvarende toeristenbootjes voorbijkomen. Net zoals het Minnewaterpark is het Arentshof een ideale plek om even op adem te komen. Laat je tegelijkertijd intrigeren door de vele historische elementen die hier te zien zijn. Zo zijn er 4 unieke bronzen paard- en ruiterstandbeelden te spotten en er staat ook een pittoresk prieeltje!

Je vindt er ook de Bonifaciusbrug terug. Deze brug dateert van begin vorige eeuw en is daarmee het jongste exemplaar van de stad! Vele mensen zeggen er ook wel eens ‘de liefdesbrug’ tegen omdat deze plek vaak wordt gebruikt als decor voor huwelijksfoto’s. ’ s Avonds wordt het er zelfs nog sprookjesachtiger door de sfeervolle stadsverlichting!

6. Ontdek de tientallen chocolatiers en het chocolademuseum

Brugge telt tientallen uitstekende chocolatiers
Brugge telt vele uitstekende chocolatiers

Brugge telt tientallen uitstekende chocolatiers. Voor creatieve creaties met smaken in de meest uiteenlopende vormen zit je hier echt perfect! Er is zelfs een heus chocolademuseum. Bij Choco-story begint je bezoek al goed want je krijgt er meteen een reep chocolade om in de mood te komen. Hier wordt de 5500-jarige geschiedenis van het bruine goud door middel van woord, beeld én smaak uitgelegd! Het museum is opgedeeld in verschillende verdiepingen die elk een apart thema behandelen. Oorsprong, productie en evolutie: je komt alles over chocolade te weten op een dynamische manier!

Op het einde van je bezoek krijg je ook nog eens een demonstratie hoe men pralines maakt en ook hier kan geproefd worden. Aanpalend aan het museum is er een chocoladewinkeltje waar je sowieso iets naar je smaak vindt zodat je thuis nog lang kan nagenieten! Het museum is elke dag open. Voor een toegangsticket betaal je € 10.

7. Overnachten in Brugge vanaf € 30 p.p.

Ibis Budget Hotel in Brugge Centrum
Ibis Budget Hotel in Brugge Centrum (nabij het station)

Logeren in een populaire stad zoals Brugge hoeft gelukkig geen handen vol geld te kosten. Zo kan je namelijk betaalbaar logeren in het Ibis Budget Brugge Centrum Station. Zoals de naam al aangeeft, ligt dit hotel nabij het treinstation aan de rand van de stad. De ideale ligging als je met de trein bent dus, maar ook perfect wanneer je met de wagen komt. Deze accommodatie heeft namelijk een parking waar je voor € 5,50 per dag je wagen kwijt kan. Het centrum ligt trouwens op wandelafstand dus je kan de auto gewoon op stal laten tijdens de duur van je verblijf. De kamers in dit hotel hebben een moderne uitstraling en er is iedere dag een onbeperkt continentaal ontbijtbuffet. Het personeel wordt door de gasten bovendien beschreven als buitengewoon sympathiek! De gemiddelde prijs per nacht voor een tweepersoonskamer bedraagt er € 70.

Snuffel hostel in Brugge
Tweepersoonskamer in het Snuffel Hostel in Brugge

Ook het Snuffel Hostel is een echte aanrader! Deze logeerplek huist in een modern gebouw en bevat ook een binnentuin en terras. Daarnaast biedt deze accommodatie een gemeenschappelijke keuken aan. Ideaal wanneer je jouw eigen potje koken wil. Bovendien is de ligging van dit hostel ideaal want de Grote Markt bevindt zich op slechts 800 meter afstand. Een extra pluspunt aan dit hostel is dat je hier ook fietsen kan huren. De gemiddelde prijs per nacht voor een tweepersoonskamer bedraagt er € 60.

Wil je meer comfort? Vergelijk dan alle hotelaanbieders via een hotelzoekmachine zoals Trivago.

8. Lekker, kwaliteitsvol en betaalbaar eten

Lekker, kwaliteitsvol en betaalbaar eten kan perfect bij The Olive Streetfood. Deze zaak ligt vlakbij de Grote Markt en is gespecialiseerd in de onweerstaanbare Grieks-mediterrane keuken. Lik je vingers af bij al dat heerlijke homemade streetfood dat er dagelijks geserveerd wordt! Iedereen komt hier aan z’n trekken want er zijn ook veel vegetarische en veganistische opties. Je kan hier enkel eten afhalen. Ideaal voor een leuke picknicklunch.

Voor een zoete zonde moet je dan weer bij Gelateria Da Vinci zijn, ook in het stadscentrum. Hier vind je het allerlekkerste ijs van Brugge en omstreken. Alles is er huisgemaakt en je hebt keuze uit buitengewoon originele smaken zoals Baileys en champagne. Twijfel je? Geen nood, want hier kan je een lepeltje proeven alvorens je bestelt!

Als het kan, spring dan ook even binnen bij Bagelsalon Sanseveria. Deze gezellige zaak in het midden van de stad staat bekend als de allereerste Brugse bagelbar en huist in een charmant pand. Verwen er jezelf met een zoete of hartige bagel of met een heerlijke seizoenssalade. Het interieur is er op en top Scandinavisch en op de vensterbank staan er, hoe kan het ook anders, tal van sanseveria’s!

Andere goedkope weekendjes weg